Hanımlar nasıl namaz kılar
Müslüman Kadınlar İçin Adım Adım namaz Rehberi
Bismillahir Rahmanir Rahim
Allah Teala şöyle buyurmaktadır: “Gerçekten müminler kurtuluşa ermişlerdir. Onlar ki, namazlarını huşu içinde kılarlar.” [Mü’minun Suresi, 1-2. ayet]
Huşu kelimesi, kişinin yalnızca Allah Teâlâ’yı anmaya odaklandığı mükemmel bir konsantrasyon hali meydana getirmek anlamına gelir.
İnanan kadın için, o, Rabbine karşı canlı ve sevgi dolu bir kalple namaza yaklaşır. Derinlerde, Yaratıcısıyla güçlü bir bağlantı ve O’nunla sürekli birlikte olma yolunu özler.
Dua onun amacı, kurtuluşu, umudu ve bu dünyadaki rahatlığıdır. Onun için özel ve kutsaldır. Bu nedenle, onu mükemmelleştirmek ve elinden gelenin en iyisini yapmak için çabalar.
Bu adım adım rehber, Müslüman kız kardeşlerimizin namazın amellerini doğru bir şekilde ve inşaAllah Rablerini memnun edecek şekilde nasıl gerçekleştireceklerini öğrenmelerine yardımcı olmak için oluşturulmuştur. Hanefi mezhebinin hükümlerine dayanmaktadır.
Namaza Başlamadan Önce:
Kişinin elbiselerinden, vücudundan ve ibadet yerinden gerçek pislikleri , özellikle de mazur görülen miktarı aşarsa, çıkarın . Gerçek pislik, kan, kusmuk, irin, insan dışkısı veya idrarı, şarap/alkol vb. içerir. Mazur görülen miktar, sıvı pislik için çap olarak 5 cm ve katı pislik için ağırlık olarak 5 gramdır.
Abdestinizi alın . Abdest için adım adım bir kılavuz için BURAYA tıklayın .
Kişinin vücudunun düzgün bir şekilde örtülmesini ve saçını veya ten rengini açığa çıkaran şeffaf bir giysi giymemesini sağlayın. Bir kadın namazda yüz, eller ve ayaklar dışında tüm vücudunu örtmelidir. Ancak, âlimler arasındaki görüş ayrılığı nedeniyle ayakları örtmek daha üstündür.
Sabah, öğle, ikindi, akşam veya yatsı namazı vakitlerinden hangisi olursa olsun ilgili namaz vaktinin girildiğinden emin olun .
Kıbleye yönel
Kişinin kıldığı belirli namaz için niyet etmesi gerekir. Kişi, farz ve gerekli namazlar için Fecr , Öğle , İkindi , Akşam , Yatsı veya Vitir’e niyet etmelidir. Sünnet veya nafile için, hangi sünnet olduğunu belirtmeden bir sünnet namazı kılmaya niyet edebilir . Kişi bir imamın arkasında namaz kılıyorsa, o zaman bir grup namazı için imamı takip etmeye de niyet etmelidir.
Namazın türü ne olursa olsun, rekât sayısına niyet etmek gerekmez .
Öncelikle namaza başlamadan önce niyet edilir;
1-Niyet: “Niyet ettim Allah rızası için (vakti giren namaz hangisiyse; sabah, öğle, ikindi akşam, yatsı) vaktinin, (hangisi eda edilecekse; sünnet veya farz) namazını kılmaya” diyerek niyet edilir.
Ellerimi kaldırıp “Allahu Ekber” derim, (Kadınlar parmak uçlarını çenelerine değecek kadar el kaldırır Sağ elimin avucunu sol elimin koyar bağlarım. Sağ elimin küçük ve baş parmaklarıyla da sol .elimin bileğini tutarak,(kadınlar ellerini göğüslerinin üstünde tutarlar). Hanımlar tekbir alırken; ellerinin içi kıbleye karşı, parmaklar normal açıklıkta ve parmak uçları omuz hizasına gelecek şekilde ellerini yukarıya kaldırır. Ayaklarının arası 4 parmak mesafe olmalıdır.
Kıyam:Tekbirden sonra eller bağlanır. Hanımlar, sağ el sol elin üzerinde olacak şekilde ellerini göğüs üstüne koyarlar. Erkeklerde olduğu gibi sağ elin parmakları ile sol elin bileğini kavramazlar.
Önce sübhaneke okunur;
“Sübhâneke Allâhümme ve bi hamdik ve tebârakesmük ve teâlâ ceddük ve lâ ilâhe gayruk.” okur “Eûzü besmele” çeker “Fâtiha”yı
“Elhamdü lillâhi rabbil’alemin. Errahmânir’rahim. Mâliki yevmiddin. İyyâke na’budü ve iyyâke neste’în, İhdinessırâtel müstakîm. Sırâtallezîne en’amte aleyhim ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn.” okuyup “Âmin” derim ve “Kevser” sûresini
“İnnâ a’taynâ kelkevser. Fesalli lirabbike venhar. İnne şânieke hüvel’ebter.”
okur bitiririm. “Allâhü Ekber” diyerek rukû’a varırım.
Hanımlar, rükuda, sırtlarını biraz meyilli tutarak erkeklerden daha az eğilirler, sırtları dümdüz olmaz. Ellerini (parmaklarını açmayarak) dizleri üzerine koyarlar ve dizlerini biraz bükük bulundururlar bu sırada gözler ayak parmak uçlarına bakar.Üç kerre “Sübhane Rabbiyel – Aziym” dedikten sonra “Semiallâhü limen hamideh” diyerek doğrulurum.Bu sırada “Rabbena lekelhamd” derim. Sonra “Allahu Ekber” diyerek secdeye giderim.
Başımı alnım ile burnumu yere (seccadenin üzerine) koyar, üç kere “Sübhâne Rabbiyel – âlâ” derim Sonra “Allahu Ekber” der secde’den başımı kaldırır otururum., tekrar “Allahu Ekber” diyerek secdeye varırım.Üç kere “Sübhâne Rabbiyel âlâ” derim. Sonra “Allahu Ekber” diyerek ayağa kalkarım. Ellerimi bağlar “Besmele” çekip “Fâtiha“yı okur “Âmin” der, “îhlâs sûresini”
“Kul huvallâhu ehad. Allâhussamed. Lem yelid ve lem yuled. Ve lem yekun lehu kufuven ehad” okuyup “Allâhu Ekber” diyerek rukû’a varırım. Üç kerre “Sübhâne Rabbiyel – aziym” deyip “Semiallâhü li men hamideh” der doğrulurum hemen ardından “Rabbena lekelhamd” derim. “Allâhu Ekber” diyerek secdeye varırım. Üç kerre “Sübhâne Rabbiyel – âlâ” derim. “Allâhu Ekber” der, doğrulurum. Tekrar “Allâhu Ekber” der secdeye giderim “Sübhâne Rabbiyel -âlâ” dedikten sonra “Allâhu Ekber” der otururum resimde görüldüğü gibi sol ayağını yere yatırarak üstüne oturur.
“Ettehiyyâtu”yu,
“Ettehiyyâtü lillâhi vessalevâtü vettayyibât. Esselâmü aleyke eyyühen-Nebiyyü ve rahmetüllahi ve berakâtüh. Esselâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhis-Sâlihîn.Eşhedü en lâ ilâhe illellâh ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve Rasülüh”
Allâ-hümme salli
“Allâhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd”
Allâhümme bârik
“Allâhümme barik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ bârakte alâ İbrahîme ve alâ âli İbrahîm. İnneke hamidün mecîd”
ve Rabbena âtina
“Rabbenâ âtinâ fid’dünyâ haseneten ve fil’âhirati haseneten ve kınâ azâbennâr. Birahmetike yâ Erhamerrahimîn”
dualarını okuduktan sonra evvelâ sağ tarafıma sonra sol tarafıma başımı çevirerek “Esselâmü aleyküm ve rahmetûllâh” derim. Sonra “Allâhümme entesselâmü ve min kesselâm tebârekte yâ zelcelâli vel – ikram” derim. Böylece 2 rekat namaz bitmiş olur.
NOT: Kadınların rukûa varışları, secdeye kapanışları oturuşları görüldüğü gibi olur. Secdede dirsekleri yere yatar. Oturuşlarında ayaklan görüldüğü gibi yatık olur
Hanımlar nasıl namaz kılar?
Allah Resulu’nun Sağlık Hakkındaki Sözleri
Antika ve Porselen Tamiri | Antika Hastanesi
Yorumlar kapalı.